duminică, 14 octombrie 2012

Wayne Shumaker :: Ştiinţele oculte ale Renaşterii. Un studiu al patternurilor intelectuale



Traducere din limba engleză de
Petronia Petrar
Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2003
318p., ISBN: 973-35-1774-7

O abordare extrem de bine documentată din perspectiva istorico-religioasă, a ocultismului şi demonologiei Renaşterii o reprezintă studiul lui Wayne Shumaker. Dată fiind complexitatea subiectului, autorul îl supune unui proces inteligent de sistematizare. Astfel, lucrarea pentru a fi cât mai cuprinzătoare şi cât mai pe înţeles, aceasta pentru că vorbim de o lume a ocultului european ce tocmai se afla într-un intens program de sistematizare, îşi împarte cercetarea în cinci mari teme: astrologia, vrăjitoria, magia albă, alchimia şi hermetismul. Toate aceste ştiinţe susţinute de foarte multe minţi luminate ale perioadei sătule de bigotismul Bisericii. Până şi Biserica s-a săturat de sine, Luther şi Calvin fiind cele mai elocvente exemple al acestei stări de saturaţie.
Astrologia, fie că era privită pro, fie că existau păreri contra, venite chiar şi din partea protestantismului, reuşeşte să supravieţuiască nu doar Evului Mediu, ci în Renaştere, cunoaşte un proces de sistematizare în ideea de a fi înţelească şi aplicată cât mai bine cu putinţă. Astrologii renumiţi ai vremii, majoritatea italieni, care au şi scris până la urmă tratate în acest sens, îi evidenţiază utilitatea, căci până la urmă, dacă există un viitor, atunci acesta poate fi şi cunoscut. Principiul manticii nu poate intra decât într-un evident conflict cu cel al Bisericii: „crede şi nu cerceta”.
Dacă astrologia e relativ tolerată, fiind apanajul mai degrabă al claselor bogate dar nu neaparat inteligente ale societăţii, vrăjitoria, este practica demonică ce vine din vulgul infect al Evului Mediu. Ea nu suporta a fi spălată prin predici, ci doar purificată prin focul rugului. Doar pentru Biserică ea reprezenta deci un real pericol, prin pactul cu diavolul, tipurile de vrăji şi sabat.
Noutatea constă în aceea că, spre finalul Evului Mediu, apare o mişcare de discreditare a vrăjitoriei, ce era evident adresată claselor înstărite, mai greu de ars (la propriu), a cărei dacă nu iniţiator, cel puţin susţinător înfocat e un român, Ulrich Molitor, la a cărui lucrare m-am referit cu ceva timp în urmă. Dincolo de toată agitaţia prelaţilor de a dovedi actualitatea credinţei, Shumaker constată că toate aceste manifestări oculte începute în Renaştere nu pot să însemne altceva decât progresul lent spre totala necredinţă.
Magia albă, e varianta soft a vrăjitoriei, practicată de elită şi de aici dificultatea în combaterea ei. Exită trei tipuri de magie: magie naturală, a cerei reprezentant de seamă e Giovanni Baptista Della Porta, ce are ca subiect central puterea magică degajată de întregul univers; apoi urmează magia astrologică ce-l are ca reprezentant pe Marsilio Ficino, care citeşte în astre voia implacabilă a destiului şi magia spirituală sau ceremonială, ce îl are ca promotor pe Cornelius Agrippa, prin intermediul căreia se încearcă a se dovedi că uneori destinul poate fi manipulat, aceasta dacă-l cunoşti.
După cum magia manipulează destine, alchimia, predecesoare a chimiei moderne şi nu numai, manipulează natura, pentru a extrage şi prelucra esenţele despre a căror valori vorbesc scrierile lui Hermens Trismegistul. Anticul şi tot o dată miticul Hermes apare peste tot, în toate ştiinţele oculte amintite până acum (mai puţin în vrăjitorie), ca o coloană vertebrală a „ştiinţelor de graniţă” ale Renaşterii. Evident, reprezentantul de seamă al perioadei nu poate fi altul decât Paracelsus, despre care pe larg şi în acelaşi timp excepţional ne vorbeşte Franz Hartmann.
În fine, modul în care au fost înţelese scrierile hermetice, încheie studiul de faţă, lăsând loc esoterismului european ce va urma perioadei renascentiste. Cu toate că sursele hermetice erau sărace, multe din texte nu erau descoperite, ori venite pe filiere dubioase, genialitate unora ca Pico della Mirandola sau Sir Thomas Morus, nu fac altceva decât să „descoase” câte ceva din această bogăţie a cărui autor este Trismegistul. E momentul când se iau în discuţie teoriile despre originea universului, sau existenţa unui al doilea Dumnezeu; se deschid noi discuţii despre zei, demoni şi... iluminare.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori