marți, 2 octombrie 2012

Jean Varenne :: Tantrismul. Mituri, rituri, metafizică



Traducere din limba franceză de
Anca Irina Lubenescu
Ed. Herald, Bucureşti, 2001
256p., ISBN: 973-9453-71-6

Erotismul indian e perceput la modul simplist de europeanul indecent ca o serie nesfârşită de poziţii acrobatice sexuale, ce par a testa mai degrabă elasticitatea tendoanelor decât motivul flexării lor.
Lucrarea lui Varenne ia în discuţie erotismul indian plecând, aşa cum se face, de la perspectiva oferită de originea sa mitică, trecând mai apoi prin riturile ce decurg din acestea şi sfârşind cu perceperea metafizică a realităţilor spirituale, a căror scop final este eliberarea ambilor parteneri.
Istoria sexualităţii nu pleacă, aşa cum am fi tentaţi să credem, de la simpla unire fizică a două corpuri, ci ea îşi are în hinduism originea în planul sacralităţii. Este deci o imitaţie a uniunii creatoare a zeilor, la originea existenţei cărora par a sta Zeiţa Mamă.
Excepţionalele explicaţii ale autorului cu privire la apariţia istorică a tantrismului, au ca punct de plecare o cunoaştere aprofundată a textelor sacre ale diferitelor sisteme religioase şi filosofice ce aparţin mai multor curente şi şcoli, aflate în armonie sau conflict, dispărute sau răspândite atât în India cât şi în afara graniţelor sale.
Ritualul ce implică deopotrivă participarea zeilor şi zeiţelor, altarul, mandala, mantrele, dar ce e cel mai important, acceptarea primirii în noviciat de către un maestru, toate acestea şi multe altele, sunt paşi siguri spre obţinerea aproape obsesivă a eliberării, în care uniunea sexuală e uneori parte integrantă.
Şocurile iniţierii, cum ar fi trăirea printre morminte, suportarea mirosurilor pestienţiale sau alte încercări de acest gen, nu au alt scop decât trezirea la realitate, asemănătoare, ca metode, iluminării din practica zen. În fine, tot ritul, motor al spaţiului sacru, face ca repulsul faţă de amestecul lichidelor seminale (a menstrei şi a spermei), cu cenuşa rezultată din focul ritualic să dispară, primind chipul unirii energiilor umane şi divine deopotrivă.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori